Radoš Marjanović: Šahovska zbivanja koja ne blede (oktobar 2004.)


SAHOVSKA ZBIVANJA KOJA NE BLEDE

(2) 

Priprema: Rados Marjanovic,
Medjunarodni sudija FIDE

 

Nasu novu rubriku: SAHOVSKA ZBIVANJA KOJA NE BLEDE priprema  Rados Marjanovic, jedan od nasih najistaknutijih medjunarodnih sudija FIDE i pisac na stotine sahovskih priloga u raznim casopisima, a vise puta se se oglasavao i na sajtu SAH MAT LISTA.

Po sadrzaju rubrika ce biti raznovrsna: Slom u manje od 20 potezaPravi potez u pravo vreme, Previdi velikana, Kako – zasto, Nadjite najjaci potez, Cudesni spas, Nije trebalo predati, Neobicne zavrsnice, studije i problemi, dogodovstine na mecevima i turnirima, Znacenje nekih pojmova. Autor ce, dakle, pokusati da ispuni zelje i interesovanja sto veceg broja citalaca.

LJUBOJEVIC KAO MORFI 

Slom u manje od 20 poteza 

Partija koju donosimo odigrana je davne 1970. godine. U to vreme Ljubomir Ljubojevic je bio 20-godisnji mladic s titulom majstorskog kandidata. Igrajuci crnim figurama protiv Danca Jakopsena, Ljubojevic se odlucuje da u ranoj fazi partije zrtvuje figuru i zatim vuce Qd3, bas kao sto je to ucinio slavni Morfi protiv Paulsena. Vec tada sahovski eksperti  proricali su Ljubojevicu  blistavu karijeru, a siroke sahovske mase zelele su da stasa u novog Morfija. Vreme koje je u medjuvremenu proteklo  potvrdilo je predpostavke sahovskih strucnjaka, ali i zelje ljubitelja saha nisu izneverene. Iskreno receno Ljubojevic mozda nije dostigao renome Morfija, ali je dugi niz godina pripadao redu nekolicini najjacih velemajstora na svetu.

U Ljubojevicev raskosni talenat uverice nas i partija protiv Jakopsena koga je porazio  u minijaturi. 

JAKOPSEN  –  LJUBOJEVIC

Omladinski kup Evrope, Groningen 1979. godine 

1.g3e5  2. Bg2  Nc6  3. e4  Bc5  4. Ne2  Nf6  5. c3?  d5  6. b4  Bb6  7. exd5  Nxd5  8. Ba3  …

Namera belog je da crnom spreci rokadu. Medjutim, crni je verovatno vec zamislio , a izvrsio je i neophodne pripreme da kralja prebaci u damin ugao – da izvrsi tzv. veliku rokadu.

8…Bg4!  9. 0 – 0  …

Na 9. h3 ide Qf6  10. 0 – 0 Bxf3.

9.… Nf4!!

Crni je povukao zaista izvanredan potez. Njegova vrednost je u tome sto ga moze videti samo  igrac s takozvanim „morfijskim njuhom“.

10.gxf4Qd3!

Skakac je otisao u nepovrat, ali je zato crna dama dosla na izvanredno polje (Qd3), a tako je pre skoro 150 godina odigrao potez damom Morfi protiv Paulsena. Interesentno bi bilo znati  da li je Ljubojevic vec u decackim godinama  znao za taj Morfijev potez – sumnjam.

11.Re1 0-0-0

Iako bez figure, crni igra sasvim mirno, jer dobro vidi  da bele figure na daminoj strani „odmaraju“ na svojim polaznim polozajima.

12.b513. Bb4  Nc4 14. a4  exf4  15. a5  …

Nakon 15. poteza belog na dijagramu mozete videti da je nastala vrlo dinamicna .

Poslednji potez belog je udarac u prazno. Beli bi, medjutim izgubio i posle 15. Nxf4  Qf5  16. Bf3  h5!! A kad je vec tako crni izvodi zavrsnu akciju koju krunisesvojom lepom i brzopoteznom pobedom.

Poslednji potez belog je udarac u prazno. Beli bi, medjutim izgubio i posle 15. Nxf4  Qf5  16. Bf3  h5!!  A kad je vec tako crni izvodi zavrsnu akciju koju krunise sjajnom brzopoteznom pobedom.

15… Bxf2+!16. Kxf2  Ne3!  17. Na3 Nxd1+  18. Raxd1  f3  19.  Nc1  Qf5  20. Bh1  Qf4 i beli predaje.

 Problemi i studije

REMI ZA DIVLJENJE

 U većini problema traži se mat u odredjenom broju poteza. U ovom na dijagramu, koji je komponovao  Nadarejsvili 1958. godine, beli vuce  i iz ovako haoticnog stanja  i rasporeda svojih figura uspeva da iscedi remi!

Mislimo da ne postoji sahista koga resenje ovog problema nece oduseviti. Predlazemo vam s toga, dragi nasi citaoci, da se date na posao i pokusate da proniktete u dubinu resenja. Bice to prilika da se po ko zna koji put uverite u to da je sah odista cudesna igra, a neka njegova resenja zrace magicnom snagom.

Ako i pored velikog truda ne uspete da dospete u nemerljivu dubinu resenja, evo:

Resenje:

 1.Nb4+Ka5  2. Nc6+  Ka4  3. Nb6+  Ka3  4. Nc4+  Ka2  5.  Bf3!!  Qxf3  6. Nb4+  Ka1  7. Nc2+  Ka2  8. Nb4+ i remi je neizbezan zbog ponavljanja sahova!!!

  Dogodilo se:

 OBOSTRANA PREDAJA 

Mnogo je sahista, cak i onih „velikih“,  koji su predali remi  ili dobijenu poziciju. Retko se, medjutim, dogadja da dva igraca istovremeno predaju partiju! Takav slucaj dogodio se na nekom  turniru u SR Nemackoj. Bio je to vise nego kuriozan slucaj.

U poziciji na dijagramu crni je odigrao  g7-g5, a protivnik, ne videvsi da da pesaka moze uzeti „en pasant“ zakljucio je da je to mat i potpisao predaju. Istovremeno crni je primetio da ce biti matiran ako beli uzme pesaka  „en pasant“, pa je nezavisno od protivnika  i ne cekajuci odgovor potpisao da predaje.

 Podrazumeva se, ovakav rezultat se ne moze registrovati i zato vas, dragi nasi citaoci pitamo:

 KO JE DOBIO OVU PARTIJU?

 Dobro razmislite i notirajte svoj odgovor, a zatim, za svaki slucaj pogledajte

RESENJE:

U ovom slucaju partiju treba da dobije crni, jer je on povukao potez, a njegov protivnik je odgovorio predajom (beli je bio na potezu). Vremenski  – beli je prvi „dosao“ do reci, pa se tek posle njega izjasnjava crni.

 Drugi primer:

U Sahovskom prirucniku  nasih naprestiznijih sahovskih sudija,  Bozidara Kazica   i Dragutina Djaje Djaja navodi se:

„Ima vise nacina kojima igrac priznaje kapitulaciju: izjava o predaji, potpisivanje predaje na formularu, obaranje kralja. Najvaznije je da sudiji i protivniku bude sasvim jasno da je borba  obustavljena i priznat poraz.

Medjutim, ima pri ovome dosta nesporazuma. U jednoj sovjetskoj knjizi „Organizacija i sudjenje sahovskih takmicenja“ navodi se primer majstora  V.  koji je sproveo kombinaciju  sa zrtvom figure, ali je to vodilo samo do remija. Njegov protivnik  F.  je malo razmislio i, verujuci da nema spasa, zaustavio je casovnik i u formular napisao „predaje“.  Njegov protivnik je to protumacio kao precutno prihvatanje remija i u svoj formular napisao „remi“. Demonstrator je uzeo formular igraca  V. i na demonstracionoj tabli objavio rezultat „remi“. Tada je igrac  F.  odmah precrtao ono sto je napisao i ispravio napisavsi „remi“. U ovom slucaju sudija je trebalo da podje od cinjenice da je igrac  F.  bio na potezu i da je on zaustavio casovnik i predao partiju, pa nije od znacaja ono sto je posle toga sledilo.“ 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.