Božidar Bonja Ivanović: Knjiga o Bobiju Fišeru


Ovo je moj tekst posvećen Fišeru, kao i čitava knjiga koja će biti na engleskom jeziku. Broj 64 simbolizuje njegov hod po crno-bijelim poljima života i šaha. Knjiga ima 64 priče i 156 partija sa uvodnim tekstovima i komentarima. Ne samo o Fišeru nego i o mnogim asovima prošlosti …
64. 09 III 1943. Robert the Great 18. I 2008.

Tekst pod simboličnim brojem 64 posvećujem najvećem šahisti i šampionu koji je igrama i rezultatima dokazao svoju nadmoć u svijetu drevne igre. U dugom istorijskom periodu radjali su se šahisti, sve bolji od boljeg, a najbolji medju njima stigao je u doba burnog razvoja šaha i osvojio simpatije čitavog svijeta. Taj mladić je bio riješen da dokaže svoju superiornost nad savremenicima i niko ga nije mogao spriječiti u toj namjeri. Imponovala je njegova apsolutna posvećenost tom cilju o kome su sanjali mnogi njegovi konkurenti. Brojni turniri, olimpijski nastupi i mečevi kandidata tokom čitave sedme decenije XX vijeka izazivali su divljenje poštovalaca šaha prema stvaralaštvu i uspjesima tog mladog čovjeka. Povremeni nemiri koji su ranjavali njegovu dušu od napornih borbi i silnog trošenja, mnogo su ga usporavali na tom putu na koji je krenuo bez iskrenih prijatelja i svojih bližnjih. Sve što sam više putovao i igrao u mnogim zemljama sve više sam uočavao prednost koju su imali sovjetski šahisti nad nama, samostalnim individualcima. Onda sam tek shvatio kakva je ličnost Robert Fišer koji se upustio u rat sa državnim projektom zacrtanim 1924. godine, kad je na Svesaveznom šahovskom Kongresu Vrhovni komandant sovjetske armje i Lenjinov miljenik Nikolaj Krilenko rekao „da šahovsku vještinu vidi kao političko oružje“. Šahisti su bili prvi sportisti kojima je tridesetih godina Staljin dozvolio da izlaze iz zemlje i nastupaju na medjunarodnim takmičenjima. Takav stav države prema šahu i podrška od pionirskih dana, kroz šahovske sekcije i škole, dali su snažan podstrek roditeljima i trenerima da učlanjuju djecu i prenose im najviša stručna znanja. Kad je trebalo igrati za nacionalne boje tu je čitava mašinerija radila punim kapacitetom. Čanovima tima bili su na usluzi najuglednija imena stručnog štaba. To je bio svemoćni stroj koji se suprotstavljao svima koji bi pokušali da ugroze sovjetski primat pa je takva sudbina čekala i šahovskog usamljenika Fišera kome ni Amerika nije bila od pomoći. Njegova pobjeda je utoliko veličanstvenija i vrednija jer je srušio šahovsku imperiju kojoj se nijedan šahista nije mogao primaći.

Šahovska Rusija danas ima veliko poštovanje za djelo Roberta Fišera i mnogi treneri i publicisti objavljuju knjige i studije o njegovoj igri i idejama u otvaranju. Neki u šali kažu da je Fišer najbolji predstavnik ruske šahovske škole jer je učio ruski jezik da bi savladao njene tajne. U svakom slučaju Robert Bobby James Fischer je nezaobilazna ličnost u svim šahovskim pričama i dešavanjima prošlosti i sadašnjosti. Ostavio je za sobom mnoge besmrtne partije da ih gledamo i divimo se njegovom umu koji je utkao svoju genijalnost u hram šahovske umjetnosti.
Velemajstor Božidar Ivanović

(Preneseno sa fejsbuka)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.