Vladimir Kramnik: Ovo nije produžavanje karijere, već plaćanje duga! (3. nastavak)


14.svjetski prvak je dao intervju za novine Sport-Express

(3. nastavak)

– Poznato je da se poznati sportisti po završetku karijere prebacuju na treniranje. Imate li takve planove?

Vladimir Kramnik – Na to gledam iz malo drugačijeg ugla – pomalo filozofski. Ne pokušavam se izgraditi kao trener. Ne doživljavam to kao produžetak karijere već kao plaćanje duga. Zahvalan sam šahu na svemu što mi je darovao. Nisu to samo uspjesi, priznanja i slično. Šah me oblikovao kao ličnost. Sada sam spreman nešto da vratim. Svoje iskustvo želim prenijeti talentovanoj djeci. Tokom svoje karijere skupio sam ogroman broj ideja i saznanja. Osim toga, shvatam značaj kod mladih kada čuju prave riječi pouke od autoriteta. Ovdje se ne radi o varijantama otvaranja. Spreman sam da prenesem svoje shvatanje igre.

– Vjerovatno to više liči na mentorstvo nego na trening, zar ne? Nije li to ono što je Botvinnik praktikovao?

Vladimir Kramnik – Mogli bi tako reći. Posjetio sam četiri časa njegove škole i još ih se živo sjećam, jer je to bilo tako bogato iskustvo. Da i ne pominjem brojne  jake velemajstore koji su završili ovu školu!

Po mom mišljenju, jedan od glavnih zadataka neke osobe je prenošenje nečega što je akumulirao na sledeću generaciju. Prirodno je prenijeti svoje znanje što većem broju nadarenih ljudi, nadajući se da će to kod njih napraviti neku promjenu.

– Da li ste zadovoljni rezultatima koje su pokazali učenici Siriusove šahovske sekcije? Ipak, Vi ste jedan od glavnih trenera i pokretača ove škole.

Vladimir Kramnik – Vjerujem da je Siriusov obrazovni proces na dobrom putu i već donosi solidne rezultate. Dovoljno je podsjetiti da su predstavnici ove škole zauze sve table u ruskoj reprezentaciji mladih. Doprinos naših učenika ukupnoj pobjedi ruskog tima značajno je obilježio poslednju olimpijadu.

Sirius je ovih godina formirao pouzdan trenerski tim. Intenzitet obrazovnog procesa nedavno je opao iz očiglednih razloga. Da bi to barem djelimično nadoknadili, zajedno sa Šahovskom federacijom Rusije i Ramaxom, u novembru pokrećemo seriju treninga preko internet za najbolje mlade šahiste naše zemlje.

– Koji bi savjet dali mladim sportistima kako da se poboljšaju u vrijeme pandemije? Kalendar svih međunarodnih turnira je poremećen, a takmičenja ili odlažu se ili otkazuju u potpunosti.

Vladimir Kramnik – Možda zvuči čudno, ali mislim da je ovo savršeno vrijeme za mlade šahiste. Nikad se nisam poistovjetio s onima koji treniraju samo za određene turnire. Šah traži  metodičan pristup bez ikakvih pauza. Prije svega, morate kontinuirano da učite kako bi poboljšali svoj šah uklanjanjem nekih svojih nedostataka. Šah je složen i trebate neprestano da gradite svoju bazu znanja i vještina ako želite da nastupate na najvišem nivou.

Pandemija će prije ili kasnije biti završena, a kad završi, odmah ćemo vidjeti ko je ovo vrijeme potrošio korisno. Oni koji rade napordno i drže se podalje od igranja bullet  i blic partija na internetu, popeće se na vrh! Sada je kritično vrijeme za mlade šahiste da postave temelje za izgradnju čitave karijere.

(Kraj)

https://ruchess.ru/en/news/all/vladimir_kramnik_not_extending_career_but_paying_the_debt/

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.