Na današnji dan je rođen Andrey Zontakh


ANDREY ZONTAKH

Andrey Zontakh , rođen 4. novembra 1970. godine, počeo je da igra šah prilično kasno, a prvi zapaženiji rezultati uslijedili su tek nakon što je mladi šahist završio studije na Kijevskom institutu za fizičko vaspitanje. Sredinom teških 90-ih preselio se u Jugoslaviju, gdje je 1997. postao velemajstor nakon trijumfa na turniru u Tivtu. Istovremeno sa praktičnim nastupima, odmah se nametnuo kao kvalifikovani trener i jak teoretičar. Među učenicima Andreja iz tog perioda bili su višestruki šampion Srbije velemajstor Ivan Ivanišević, višestruka učesnica turnira kandidata Alisa Marić i njena sestra Mirjana – takođe nosilac najviše šahovske titule.

Nakon što je NATO napao Jugoslaviju, bio je prisiljen da napusti Beograd i vratiti se u Ukrajinu, gdje je radio kao viši  trener u regiji Donjeck, a kasnije je postao šef „Kijevske velemajstorske škole“. Neko je vrijeme pomagao Ekaterini Lagno, a 2003. godine njegovi učenici su i Anton Korobov, Zakhar Efimenko, Jevgenij Miroshnichenko i Alexander Areshchenko iz ekipe Kramatorsk, usprkos mladosti, osvojili su timsko prvenstvo Ukrajine. Dugo je radio sa Miroshnichenko-om, koji je pod vodstvom Andreja Zontakha postao prvak Ukrajine u pojedinačnoj konkurenciji.

2004.godine preselio se u Lipeck, gdje je započeo saradnju s vodećim šahistima grada. Među studentima Zontaha tog perioda, majstor, finalista ruskog prvenstva Oleg Čebotarev, Gor, Gevorg i Tatevik Airapetyan, a glavni učenik trenera bio je brzo napredujući Sanan Syugirov. Stalni kontakt s poznatim stručnjakom brzo je urodio plodom: Sjugirov je postigao veliki uspjeh na dječjim turnirima, stigao do superfinala ruskog prvenstva i pobijedio Magnusa Carlsena na Olimpijadi 2010. godine. Sananova saradnja sa Andrejem Zontakhom nastavila se do 2013. godine.

„Repertoar otvaranja, poput garderobe, trebao bi imati optimalan asortiman za različite situacije. Otvaranja, poput odijela, treba da imate dovoljno. Idealan primjer po tome je Vasilij Ivančuk. Skoro sve zna i primjenjuje, pa je zato mnogim šahistima izuzetno neugodan protivnik. Vrlo je teško pripremiti se za to. Lakše je dobiti na lutriji nego pretpostaviti da će Ivanchuk igrati sutra.

Međutim, ne možete odabrati otvaranje samo jednog stila. Mnogi talentovani šahisti čine takvu grešku, birajući otvaranja isključivo po tome što im se sviđa.  To neizbježno dovodi do  krize otvaranja. Pojavljuju se Ahilove pete. Informacije o njima procure. Slabosti su odmah vidljive iz statistike. Mogu se izračunati iz javno dostupnih baza podataka. Profesionalci (šahisti koji znaju kako pravilno koristiti baze podataka) pronađu ih prije ili kasnije. I sve ih više protivnika počinje udarati baš tu.

Repertoar otvaranja je djelo čitavog života! On se razvija od prvih šahovskih dana. Trener ne može stajati po strani od ovog procesa, prepuštajući ovaj problem učeniku, što sam često primjećivao. U tom smislu, potrebu za trenerskom intervencijom uspoređujem s radom hirurga koji je prisiljen pribjeći skalpelu kako bi spasio zdravlje, a ponekad i život “(A. Zontakh).

Učesnik zonskih turnira 1998. i 2000. godine, osvajač medalja na ekipnim prvenstvima Srbije i Bosne, kao dio bosanske ekipe „Boksit“, učesnik Kupa evropskih šampiona, osvajač nekoliko međunarodnih turnira.

https://ruchess.ru/persons_of_day/zontakh_pd/

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.