Biografije šahista – Aleksandar Grischuk


ALEKSANDAR GRISCHUK

See the source image

Aleksandar Grischuk rođen je 31. oktobra 1983. u Moskvi, gdje živi i danas. Otac ga je naučio da igra šah kad je imao četiri godine. Aleksandrov prvi trener bio je Mihail Godvinski, a poslije bi mu bili mentori poznati učitelji Maxim Blokh i Anatolij Bihovski.

Grischukov talent za šah bio je očigledan u ranoj mladosti, kada se počeo takmičiti na nacionalnim i međunarodnim turnirima. Aleksandar je osvojio rusko prvenstvo za U10, U12, U14 i U16, a na svjetskom U10 prvenstvu je osvojio drugo mjesto. Kada je imao 14 godina, Grischuk je postao majstor, a kad je imao 16 godina, velemajstor.

Prvi ozbiljni Gricshukov uspjeh bio  je u novembru 1999. godine na Memorijalnom turniru Chigorina u Sankt Peterburgu, koji je ugostio desetine velemajstora. Grischuk je osvojio 7 poena iz 9 i osvojio prvo mjesto, ispred Sergeya Volkova zbog dodatnih kriterija. Nakon toga, Aleksandar je dobio prvi poziv za reprezentaciju, koju i danas predstavlja. Tokom godina osvojio je dvije olimpijade – 2000. i 2002. godine i dva timska svjetska prvenstva – 2005. i 2010. godine.

Početkom 2000-ih, Grischuk se uspješno takmičio na nekoliko turnira u Torshavnu, Delhiju, Wijk aan Zeeu i Aeroflot Open-u, što je imalo za rezultat  povećanjem njegovog rejtinga iznad granice od 2700. U martu 2000, Grischuk je podijelio 1. mjesto s Rubljevskim na turniru u Poikovskom i iste godine stigao do četvrtfinala Svjetskog kupa. U novembru 2004. Grischuk je igrao u prvom Superfinalu ruskog prvenstva. Osvojio je drugo mjesto i bio je jedini ozbiljni konkurent Kasparovu.

Pred kraj 2000-ih, Aleksandrova karijera je napredovala još više. Moskovljanin je 2009. godine osvojio super turnir u Linaresu prije nego što je osvojio rusko prvenstvo. Godinu dana kasnije, osvojio je drugo mjesto u Linaresu, dok se 2011. pokazala za njega još jednom uspješnom godinom: plasirao se u finale i turnira kandidata i Svjetskog kupa, kvalifikujući se tako za učešće u sledećem ciklusu kandidata. Takođe je osvojio Petrosjanov memorijal 2014. u Moskvi.

Aleksandar je poznat kao virtuoz brzog šaha koji je tri puta osvajao brzopotezno svjetsko prvenstvo. 2006. Grischuk je osvojio svoje prvo blitz svjetsko prvenstvo u Izraelu, gdje je u finalu pobijedio svog prijatelja Petera Svidlera. Opšte je poznato da Grischuk jednako ozbiljno tretira rapid i brzopotezni šah kao i klasične turnire.

Aleksandar je pravi igrač jakih živaca i brze sposobnosti donošenja odluka – to mu omogućava da redovno osvaja nagrade u rapid šahu. Na blitz svjetskom prvenstvu 2012. godine u Astani, Aleksandar je bio prvi nakon što je vodio veći dio turnira. Još jedna pobjeda u ovoj disciplini stigla je na PCA kupu u Latviji, gdje je Grischuk pobijedio Iana Nepomniatchija u finalnoj armagedon partiji. Napokon, Aleksandar je osvojio treće svjetsko prvenstvo u blitz-u u Berlinu 2015. godine.

Aleksandar Grischuk je izvanredan timski igrač. Osvojio je rusko prvenstvo 2014. godine sa ekaterinburškim Malahitom dok je spektakularno igrao na drugoj tabli. Takođe je osvojio Evropski klubski kup 2015. godine sa Sibirijom iz Novosibirska, a 2017. ponovio je to sa istim timom iz Novosibirska, koji se tada nazvao Globus.

https://ruchess.ru/en/persons_of_day/alexander_grischuk/

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.