Biografije šahista – Lubomir Ftačnik


LUBOMIR FTAČNIK

Poznati slovački šahista Lubomir Ftačnik rođen je 30.10.1983. godine u nadarenoj porodici – jedan od njegove braće postao je poznati fizičar, a drugi gradonačelnik Bratislave. Ljubomir je dobro učio, završio je školu s odličnim ocjenama i univerzitet je završio sa  počastima, ali na kraju je njegova strast za crno-bijelom igrom nadmašila njegovu želju za obrazovanjem.

„Fizika je bila moja druga ljubav. Da nije bilo šaha, zanimao bih se fizikom. Jednom davno, morao sam birati između dvije najdraže stvari u životu. Ali ipak sam odabrao, a specifičnosti vremena su također utjecale na to. U to je vrijeme igranje šaha bilo popularnije od časova fizike “(L. Ftachnik).

Već s 13 godina Lubomir osvaja Čehoslovačko prvenstvo U20 i predstavlja svoju zemlju nekoliko puta na svjetskim i evropskim takmičenjima mladih. 1976. godine osvojio je evropsko juniorsko prvenstvo, a godinu dana kasnije, imao je samo pola poena manje od svjetskog prvaka do 20 godina, Amerikanca Marka Diesena. 1977. Ftačnik je osvojio prvenstvo Slovačke Republike; međutim, za razliku od susjedne Češke, u Slovačkoj nije bilo elitnih šahista prije Lubomira. U isto vrijeme, nakon drugog mjesta na IBM manjem  turniru u Amsterdamu, Lubomir postaje majstor.

Predsjednik Slovačke šahovske federacije Maximilian Uytelki, koji je imao dobre veze u SSSR-u i pobrinuo se da Lubomir Ftachnik igra na prestižnim turnirima u Sočiju i Kijevu, uvelike je pomogao u formiranju talentovanog igrača. Vježbajući u borbama sa sovjetskim velemajstorima i majstorima, Ftačnik je započeo novi uspon.

Godine 1979. heroj Bratislave bio je drugi na prvenstvu Čehoslovačke, koje je okupilo sve najbolje šahiste u zemlji, a ubrzo je na prvenstvima Čehoslovačke započela prava Ftačnikova dominacija: na pet turnira osvojio je čak četiri titule. Lubomir je član reprezentacije u kojoj postaje prava zvijezda Olimpijade 1982. u Lucernu. Ne samo da je slovački šahista pobijedio slavnog Lava Polugajevskog crnim figurama, on je pobijedio i u odlučujućim partijama u mečevima sa Jugoslavijom, Kanadom i Holandijom, što Čehoslovačkoj donosi „srebro“ – najveće dostignuće u šahovskoj istoriji zemlje.

„Još se sjećam Olimpijade 1982. godine i svoje briljantne pobjede u meču protiv SSSR-a. Tada sam pomogao Čehoslovačkoj da osvoji srebrnu medalju. Bio je to moj trijumf, najbolja igra u mom životu! “ (L. Ftačnik).

Od 1980. Lubomir Ftačnik je velemajstor. Nažalost, uprkos briljantnim performansama ekipe, brojnim pobjedama nad poznatim igračima i sjajnim pobjedama na jakim turnirima, višestruki prvak Čehoslovačke dugo se nije mogao plasirati sa evroposkog zonalnog turnira. Lubomir je pobijedio u evropski zonalni turnir tek 1990. godine, ali je međuzonskom završio u Manili usred tabele. Takođe je igrao na međuzonskom turnriru 1993 u verziji FIDE.

Pobjednik francuskog ekipnog prvenstva sa ‘Lyonom’, timskog prvenstva Češke s ‘Bohemijom’. 1995. odigrao je meč s programom Fritz 5, u kojem je pobjedio kompjuter rezultatom 3: 1.

Od raspada Čehoslovačke igrao je za slovačku reprezentaciju. Živeći u rodnoj Bratislavi, velemajstor održava odličnu fizičku formu: prema vlastitom priznanju, svakodnevno trči. Autor je brojnih knjiga o teoriji šaha; njegovo najpoznatije djelo zove se “Pobjediti dobijenu  poziciju!”

https://ruchess.ru/persons_of_day/ftacnik_pd/

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.