Biografije šahista – Oldrich Duras


OLDRICH DURAS

ОЛДРЖИХ ДУРАС

Oldrich Duras rođen je 30. oktobra 1882. godine u češkoj Bohemiji, koja je u to vrijeme bila dio Austro-Ugarske. Oldřichovi otac i majka igrali su šah, ali njegov ujak Vojtech Vik smatran je najjačim šahistom u porodici. Mali Oldrich je posebno volio da se bori s njim.

1903.godine godine mladi Douras učestvovao je na velikom turniru održanom u Hilversumu i neočekivano završio na drugom mjestu, odmah iza majstora Paula Leonhardta. Usprkos svom talentu, Douras je bio samouk, koji je bio poznat po svom gambitu 1.e4 f5?! 2.exf5 Sf6, koji je mladić koristio na ozbiljnim takmičenjima! Međutim, stekavši snagu i iskustvo, češki šahista postao je mnogo klasičniji igrač, prisjećajući se kasnije s osmijehom svog omiljenog otvaranja.

1905.godine godine Duras je sjajno osvojio turnir u Bremenu, remizirajući dodatni meč s Rubinsteinom, nakon čega je dobio pravo da se zove majstor. Druga mjesta u Nirnbergu (1906) i Beču (1907) gurnula su ga u elitu svjetskog šaha. A nakon godinu dana kasnije u austrijskoj prestolnici, Oldrich je podijelio prvo mjesto sa Schlechterom i Maroczyjem, o njemu su počeli govoriti kao o pretendentu na meč sa svjetskim prvakom Emanuelom Laskerom. Češki majstor je pobijedio u Pragu – iza njega su ostali Vidmar, Rubinstein, Teichman, Maroczy, Marshall, Yanovsky, Alapin, Spielman i druge zvijezde. Samo je Schlechter uspio završiti na diobi prvog mjesta.

Nakon turnira u austrougarskoj šahovskoj štampi počeli su se pojavljivati ​​članci da je vrijeme da se Lasker sastane za tablom sa dostojnim konkurentom – na svijetu postoje igrači jači od Marshalla i ostarjelog Tarrascha. Turnir u Sankt Peterburgu (1909), na kojem je igrao sam prvak i većina najboljih majstora, morao je puno odlučiti. U pojedinačnom susretu, Emanuel Lasker je pobijedio Durasa, koji je bio na trećem mjestu, a šahovski šampion je podijelio je pobjedu sa Rubinsteinom. Nažalost, na kraju sjajni Akiba Rubinstein i Oldrich Duras nikada nisu dobili priliku da osvoje svjetsku krunu – nisu imali sredstava za organizaciju meča. A Lasker je dva puta odbranio titulu protiv Yanovskog, kojeg je podržao pokrovitelj Leo Nardus.

U tim godinama Oldřicha su često nazivali „ljepotom i ponosom Praga“ zbog aktivnog stila igre, mnogih lijepih pobjeda sa žrtvama i mnogo osvojenih nagrada za najbolje partije. Na njemačkom šahovskom kongresu 1910. godine, Duras je pobijedio mladog Aljehina i budućeg pobjednika Schlechtera, ali je ipak zaostao za Karlom Schlechterom za pola poena. Dvije godine kasnije, došao je do cilja takmičenja u Breslauu s Rubinsteinom, ali već mu je bilo teško boriti se s mladom generacijom šahista, predvođenih Joséom Raulom Capablancom. 1913-1914. Douras je neuspješno nastupio, a ubrzo je započeo i Prvi svjetski rat.

Majstor je odlučio da se ne vraća velikom šahu nakon završetka i radije se usmjerio na  novinarstvo. Duras nije učestvovao na turnirima, već je uređivao šahovsku rubriku u novinama Ceske Slovo i bavio se šahovskim kompozicijama i postao jedan od osnivača češke studije.

1950.godine, nakon uvođenja FIDE sistema titula, dobio je titulu velemajstora – prvu u Čehoslovačkoj.

  1. januara 1957. praški legendarni šahista umro je u 74. godini.

https://ruchess.ru/persons_of_day/oldrzhikh_duras_pd/

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.