Biografije šahista – Miroslav Filip


MIROSLAV FILIP (27 oktobar 1928 – 27 april 2009)

Miroslav Filip je svoje prve veće turnire igrao u uzrastu od 20 godina, nakon završetka Drugog svjetskog rata. Praški student je debitovao kao dio čehoslovačke reprezentacije u prijateljskim mečevima sa Austrijom i Bugarskom, u oba slučaja pobijedivši rivala. Uskoro Filip dijeli prvo mjesto na državnom prvenstvu sa Ludekom Pachmanom, a na Olimpijadi 1952. igra za reprezentaciju svoje zemlje na prvoj tabli, iako, za razliku od Pachmana, Zite, Shaitara i Kottnuaera, nije bio čak ni majstor! Miroslav Filip je ipak opravdao povjerenje ekipe – Česi su postali četvrti, odigravši 2: 2 protiv SSSR-a; u tom meču njihov lider je remizirao sa Paulom Keresom.

Filip je pozvan na super turnir u Budimpešti, gdje su prva mjesta zauzeli Tolush, Petrosjan, Smyslov, Boleslavsky, i Szabo. Čehoslovački šahista je osvojio pedeset posto poena, što je garantovalo ispunjavanje norme za međunarodnog majstora. Na zonskom turniru 1954. godine dijelio je četvrto mjesto sa Gideonom Stahlbergom. U Bukureštu-1954, dijelio je treće mjesto zajedno sa Kholmovom, iza Korchnoia i Nezhmetdinova.

Međutim, tada je sjajan uspjeh postigao Ludek Pachman, koji je prije naredne Olimpijade izazvao Miroslava na meč za titulu apsolutnog prvaka Čehoslovačke. Pachman je pobijedio rezultatom 3,5: 2,5 i izborio pravo da igra na prvoj tabli za reprezentaciju.

Ubrzo je Filip povratio titulu šampiona države, a u prijateljskom meču sa Holandijom pobijedio je i samog Maksa Euwe-a. Praški šahovski lider dijeli 7-9 mjesta na međuzonalnom turniru u Göteborgu sa Spaskim i Pilnikom i probija se do kandidata, dok je Pachmanu za to nedostajalo pola poena. Na turniru za kandidate 1956. postigao je 8 od 18 poena, ali je dobio meč protiv Keresa, što je spriječilo estonskog velemajstora da stigne Vasilija Smyslova. Nakon turnira, FIDE dodjeljuje Miroslavu titulu velemajstora.

U to je vrijeme Miroslav Filip bio jedan od najjačih šahista na svijetu. 1957. ponovo je osvojio Evropski zonski turnir, a na Evropskom ekipnom prvenstvu vodio je svoje sunarodnike do  „Superfinalne četvorke“ sa SSSR-om, Jugoslavijom i SR Njemačkom. Česi su osvojili bronzu, a Filip je sa Unzickerom i Gligorićem odigrao po dva remija, razmjenjujući pobjede sa aktuelnim svjetskim prvakom Smyslovom. 1961. godine podijelio je drugo mjesto sa Bronsteinom na super turniru u Budimpešti, a ubrzo se ponovo plasirao na turnir kandidata, postajući pobjednik međuzonaskog turnira zajedno sa Fischerom, Gellerom, Korčnojem i Petrosjanom.

Nakon nekog vremena, mladi Lubos Kavalek, Jan Smejkal i Vlastimil Hort postaju konkurencija Filipu i Pachmanu. Nažalost, događaji iz „Praškog proljeća“ i kasniji ulazak sovjetskih trupa rasuli su sjajan tim – Kavalek je pobjegao iz zemlje, a Pachman je završio u tamnici KGB-a …

1969.godine Miroslav Filip je još jednom pobijedio u evropskoj selekciji, ali je neuspješno igrao na međuzonskom, nakon čega je uspješnost njegovih nastupa opala. 1979. godine Filip je završio kao drugi na Memorijalu Rubinsteina, a godinu dana kasnije 52-godišnji velemajstor najavio je završetak karijereu. Od 1980. godine, Miroslav Filip napustio je profesionalni šah, ali je nastavio da bude aktivan na polju šahovskog novinarstva.

Sarađivao je sa štampanim medijima, vodio šahovske programe na čehoslovačkoj televiziji. Autor je najprodavanijih knjiga na češkom „Turnir kandidata 1956“ (1957), „100 dana u Bagiju“ (1979) i „Čitav svijet uči od njih“ (1980). U posljednjoj od knjiga, Filip je ispričao o svojim susretima sa svjetskim šampionima, od kojih je pobijedio Euwea, Smyslova, Talja i Spasskog.

Neposredno prije smrti, velemajstor je, nakon duge pauze, otišao na početak češkog prvenstva. Umro je 27. aprila 2009. godine u svom stanu u Pragu.

https://ruchess.ru/persons_of_day/filip_pd/

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.