Maksim Chigaev: Pokušao sam održati svoj um svježim (1. nastavak)


Pobjednik ruske Više lige odgovara na pitanja Vladimira Barskog

Produktivno „zaključavanje“

– Maksime, čestitam na pobjedi! Prije nego što počnemo da razgovaramo o turniru, molim vas recite nam kako je za vas prošlo takozvano zaključavanje?

Maksim Chigaev- Bilo je to više-manje plodno, posebno prvih par mjeseci. Prilično sam vremena posvetio fizičkom treningu i šahu kod kuće. Morao sam da to prekinem u maju i junu zbog nekih zdravstvenih problema, a jul i avgust su ponovo bili vrlo produktivni u pogledu povratka šahu. Međutim, nastupio je trenutak kada sam prestao sa fizičkim vježbama i bilo mi je pomalo žao, ali kad su se fitnes klubovi ponovo otvorili, ponovno sam se razveselio.

Naravno, redovno sam igrao na online turnirima. Šta sam drugo mogao? Na primjer,učestvovao sam na Titled Tuesday (popularnom turniru na Chess.com, koji prima samo igrače sa  međunarodnim titulama – prim. aut.) svake nedjelje, nikada nisam propustio nijedan događaj.

– Vaš tim „Molodezhka“ pobijedio je sve. Kako ste se organizovali?

Maksim Chigaev- Daniil Yuffa je preuzeo ulogu administrativnog menadžera, a Vladimir Potkin ga je podržao. Bilo je fascinantno do određenog trenutka prije nego što smo se umorili od lakih pobjeda. Imamo pristojnu ekipu kakva jeste, a da ne pominjemo blitz šah u kojem moji saigrači stoje glavom i ramenima iznad svojih protivnika.

Igrači ekipe Molodezhka Maksim Chigaev i Mikhail Antipov plasirali su se na 1. i 2. mjesto u Ruskoj višoj ligi

– Ocjenjujete li turnire preko internet zanimljivom vrstom šaha ili samo nekom vrstom „zamjene“?

Maksim Chigaev- Zapravo, ne ocjenjujem ih toliko loše jer igranje od kuće ima svoje prednosti. Naravno, varanje je noćna mora svih koja ne zahtijeva objašnjenja. U isto vrijeme, zapravo ne razumijem one koji bez razlike kritikuju internet šah. Ja sam osoba koja je rođena u Kemerovu, i nisam imao turnire u Sibiru. Odrastao sam kao šahista na Šahovskoj planeti igrajući sa najrazličitim majstorima i velemajstorima. Možda je najupečatljiviji primjer Vlad Artemiev. Kad je još uvijek živio u Omsku i učio šah kod Ivana Smykovskog, složili su se da Vlad neće imati više od nekih 10 partija dnevno. Kada je Artemiev saznao za Play Chess 2011. godine, tamo se registrovao i igrao mnogo više. To se odnosi na mene u istoj mjeri.

Ne mogu da tvrdim da je internet šah potpuno drugačija igra. Jasno je da ima svoje inherentne specifičnosti, posebno kada su u pitanju vremenske kontrole bez dodatka vremena, ali nisam našao ništa loše u tome. Naravno, ovaj način igre je jako narušen varanjem.

https://ruchess.ru/en/news/report/maksim_chigaev_i_tried_to_keep_my_mind_fresh/

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.