Gibraltar domaćin završne faze FIDE Grand Prix-a za žene


Četvrtak, 22. oktobar 2020. 11:00

Međunarodna šahovska federacija s ponosom objavljuje da će Gibraltar biti domaćin završne faze FIDE Grand Prixa za žene, koja se igra od 17. do 29. januara 2021. godine.

Sporazum o saradnji između vlade Gibraltara, njenog veličanstva, organizatora Gibraltarskog šahovskog festivala i FIDE, dovešće još jednom na Gibraltar najbolje šahistkinje svijeta. Ali ovaj put, one će se takmičiti u ključnom događaju u trci za titulu svjetske šampionke,  jer se dvije najbolje šahistkinje iz Grand Prix serije kvalifikuju direktno na turnir kandidata.

Domaćin ovog prestižnog događaja otvara novo poglavlje u daljoj tradiciji Gibraltara u podršci šahu, uopšte, a posebno najbolje šahistkinje.

Od početka šahovskog festivala Gibraltar 2003. godine, učestvovale su skoro sve najbolje svjetske šahistkinje, uključujući najbolju šahistkinju svih vremena Judit Polgar, kao i ukupno sedam svjetskih šampionki.

Hotel Caleta, tradicionalno mjesto ovog redovnog godišnjeg okupljanja šahista, pretvoriće se u izolovano mjesto kako bi se osigurala sigurnost učesnika i izbjegli svi rizici povezani sa COVID-19. Tokom čitavog trajanjaturnira u hotelu neće biti drugih gostiju, osim učesnika i organizacionog tima, a takmičenje će se održavati u skladu sa zdravstvenim protokolima vlade Gibraltara.

Ministar sporta, Hon Steven Linares izrazio je zadovoljstvo dovođenjem ovog događaja na Gibraltar: „Naša posvećenost šahu svima je jasna, a biti domaćin FIDE Grand Prix-a samo pojačava našu motivaciju. Činjenica da je FIDE povjerila Gibraltaru 4. fazu serije dokaz je napornog rada koji je osigurao da nas smatraju dostojnim organizatorom i pouzdanim domaćinom. Ovo je velikim djelom zahvaljujući neumornim naporima tima u hotelu Caleta koji je organizovao i razvio međunarodni šahovski festival Gibraltar i njegovu mlađu verziju u ono što je danas prepoznato kao događaji svjetske klase. “

„Ponosni smo što smo u partnerstvu s vladom Gibraltara i organizatorima ovog prestižnog šahovskog festivala. Nakon Skolkova, Monaka i Lozane, nismo mogli smisliti bolje mjesto od Gibraltara za domaćina završnog događaja Grand Prix serije za žene “, dodao je predsjednik FIDE-a Arkady Dvorkovich. „Upravo u ovim teškim vremenima sport, kao i intelektualne aktivnosti, presudni su za društvo, a šah objedinjuje oba aspekta kombinovana u uzbudljivoj, takmičarskoj igri. Stanovnici Gibraltara poštuju i cijene šah i on dobija odlučnu podršku njihovih vlasti, na čemu sam im jako zahvalan. “

FIDE Grand Prix serija za žene: https://wgp2019.fide.com

Gibraltarski šah festival: http://gibchess.com

Posjetite Gibraltar (službena web stranica turističke zajednice): http://www.visitgibraltar.gi

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.