Wang Hao smatra  predsjednika FIDE „bezobraznim“ i prijeti da će se povući sa turnira kandidata


Preostalih sedam kola  vodećeg FIDE događaja kandidati se suočavaju sa novom krizom, jer kineska zvezda Wang Hao razmišlja o povlačenju sa događaja zakazanog za nastavak 1. novembra u Ekaterinburgu u Rusiji. 31-godišnji velemajstor je rekao da turnir treba preseliti iz Rusije jer zemlja domaćin „nije sigurna“ i optužio predsjednika FIDE Arkadija Dvorkoviča za „bezobrazluk“ prema njemu.

Turnir kandidata za FIDE 2020. mogao bi da se održi bez Wang Hao-a, koji još uvijek nije siguran da li će igrati preostalih 7 kola

U septembru je FIDE objavio da će kandidati nastaviti sa osmim kolom 1. novembra u Ekaterinburgu, Rusija. Događaj koji odlučuje o izazivaču Magnusa Carlsena za titulu svjetskog šampiona naglo je zaustavljen 26. marta kada je odigrano samo 7 kola.

U ponedeljak je Wang Hao objavio e-mailove koje je razmjenio sa advokatom FIDE Aleksandrom Martinovom, gde je jasno stavio do znanja da nije ljubitelj ideje da se događaj održi u Rusiji. Još nije odlučio da li će učestvovati.

Rusija, kao i većina Evrope i mnogih drugih zemalja, bilježi porast novih slučajeva Covid-19 i 4. oktobra je bila prava eksplozija od 10.000 novih slučajeva, što je najveći broj od 15. maja.

Prema snimcima ekrana objavljenim na njegovom privatnom Facebook nalogu, koje je vidio chess24, FIDE je ponudio Hao-u privatni let, direktno iz Pekinga za Ekaterinburg, a takođe je spreman da pokrije let poslovne klase i VIP transfer u Nemačkoj, u slučaju da mu je potrebno zaustavljanje. Takođe je odbio ponude da igra u Tbilisiju, rezervnom mjestu FIDE, jer aerodrome u Evropi ne smatra sigurnim.

Svjetski šahista broj 12 je zabrinut zbog mjesta za igru u Rusiji. chess24 je stigao do Wang Haoa, koji je prokomentarisao:

Još uvijek razgovaramo. Ali bio sam veoma razočaran i ljut zbog stava FIDE i bezobrazluka predsjednika.

Odgovor je usledio nakon što se predsjednik FIDE Arkadij Dvorkovič umešao u razgovor sledećim:

Arkadij Dvorkovič:

„Poštovani Hao, da li sam shvatio ispravno vašu poslednju poruku?

Vi jednostavno ne želite više da igrate na turniru kandidata? Ili sam pogrešno shvatio?

Da li to možemo shvatiti da želite da igrate samo u sali koja je odmah pored vašeg apartmana ili isto tako razmišljate o razumnoj i ostvarljivoj varijanti?“

Wang Hao je nastavio:

„Mislim da je rizično igrati turnir ovog novembra. Ako FIDE želi da nastavi turnir u novembru, turnir ne može da se održi na nekom mjestu koje nije bezbjedno kao u Rusiji. Već negdje gdje je lako da igrači stignu, imaju direktan let, osiguraju manju mogućnost zaraze. Takođe, igračima treba nadoknaditi štetu ako se zaraze tokom puta ili na mjestu igranja  turnira, jer rizikujemo.“

Posle 7. kola, Wang Hao se nalazi na jedan poen zaostatka za liderima Maksimom Vachier-Lagraveom i Yanom Nepomniachtchijem, koji su osvojili 4,5. poena.

Kineski igrač, koji se kvalifikovao pobjedom na FIDE Grand Swiss turniru 2019. godine, već je ranije izrazio strah za bezbjednost.

Nije bio sam. Azerbejdžanski velemajstor Teimour Radjabov takođe je predvidio velike probleme i povukao se prije početka turnira.

Radjabova je zamjenio velemajstor Maksime Vachier-Lagrave i turnir je počeo kako je zakazano. 33-godišnjak je od tada rekao da želi da se vrati na svoje mjesto i navodno je razmatrao zakonske mogućnosti.

Na pitanje da li je odustajanje od turnira opcija, kineska zvijezda kaže:

„Nisam siguran u to. Zavisi od toga kako se odvija diskusija.“

Prema propisima FIDE kandidata, smatraće se da je Wang Hao izgubio preostale utakmice:

5.3. Ako se igrač povuče nakon što završi 50% ili više partija, ostatak njegovih partija se podrazumjevano gubi. U slučaju da igrač odigra manje od 50%, svi njegovi rezultati se poništavaju.

FIDE potvrđuje za chess24 da su razgovori sa Wang Haom u toku. Generalni direktor Emil Sutovski dao je sledeći odgovor:

„FIDE čini ogroman posao trudeći se da obezbjedi najsigurnije i istovremeno najudobnije okruženje za igrače. Objektivno, nije lako – a vidimo da su čak i u Stavangeru strani igrači morali da idu u karantin 10 dana. Riješićemo to bez obavezivanja igrača na karantin, a takođe smo u stalnom kontaktu sa svakim od njih raspravljajući o svim detaljima. To je veliki zadatak, ali shvatamo koliko je važan i ulažemo sve napore i više od toga.“

https://tinyurl.com/y4z6b2m9

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.