Šahovski genije iz SAD, koji je misteriozno nestao u 19 godini (1. nastavak)


 21.08.2020 

Šahovski genije iz SAD, koji je misteriozno nestao u 19 godini

(1. nastavak)

Jedva da ste čuli za šahistu Petera Winstona – momka koji je u 14 godini pobijedio trostrukog prvaka SAD, i 70-ih godina smatran jednim od najtalentovanijih igrača.  

Da je Peterova sudbina bila drugačija, mnogi bi znali za njega. Ali u 19 godini nestao je bez traga pod tajanstvenim okolnostima i još uvijek nije pronađen. Ipak ovom slučaju se istoričari, političari i novinari vraćaju decenijama kasnije.

U nastavku – o Winstonovom složenom temperamentu i zagonetki iz januara-februara 1978. godine.

Ekscentrični genije od djetinjstva: abecedu je naučio sa 18 mjeseci, svađao se s nastavnicima, analizirao atentat n Kennedyja pred razredom

Od djetinjstva, Petera su smatrali genijem – i postojao je razlog:

  • sa 18 mjeseci naučio je abecedu gledajući Britansku enciklopediju i uskoro je počeo da čita;
  • i talenat za matematiku mu je bio urođen – do treće godine Petar je razumio razlomke. Kao što se savremenici sjećaju, mogao je odmah reći u koji dan će padati njegov rođendan u bilo kojoj godini – sve to, prema riječima djeteta, zahvaljujući kalendaru u glavi;
  • u uzrastu od 5 godina Winston je u razredu detaljnom analizirao atentat na Johna F. Kennedyja, koristeći podatke koje je prikupljao iz novina i TV emisija.1964.The Saturday Evening Post objavio je članak o Peteru Winstonu (odmah pored priče Thomasa Pynchona), šestogodišnjem dječaku geniju koji je išao u Sands Point, školu za nadarene na Long Islandu. Ovako je novinar opisao malog Petera: „Pametni, napeti dečko sa smeđim očima, velikim ušima, širokim ustima i pomalo čudnim načinom rukovanja, koji se prilično razlikuje od drugih i oblikom njegovih usta i  djetinjastim glasom.“

Školski drugovi iz Sands Pointa zapamtili su Petera kao najpametniju osobu koju su ikad upoznali, ali i najekscentričniju.

U školskoj kafeteriji nije mu se sviđala hrana, a jeo je samo sendviče s bananama i salamom koje je donosio od kuće svaki dan. Obožavao je da nosi visoke lovačke čizme, a tokom bejzbol utakmica je glasno komentirisao igru. Imao je neobične pokrete – ruke i noge kao da su slobodno visile. Peter nije prihvaćao autoritete i često se svađao sa učiteljima jer je mislio da zna mnogo više.

U isto vrijeme Peter je posjedovao takvu harizmu da je, prema sjećanjima kolega iz razreda, mogao da se druži sa bilo kim, ako želi. Ali nije htio – naprotiv, čak je i u dobi od šest godina spavao u krevetiću u spavaćoj sobi svojih roditelja.

Super šahista već sa 14 godina: pobjedio je trostrukog američkog prvaka, dobio je ponudu za knjigu

Ne zna se tačno kada je Petar naučio da igra šah – najverovatnije da mu je otac pokazao šahovsku igru. Winston Jr. je nosio tablu u školu i tokom pauze ponavljao partije poznatih velemajstora, a organizova je i turnire među učenicima.

(Nastaviće se)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.