KAKO OMETATI PROTIVNIKA – Humoristični priručnik za šahovske pacere (2. nastavak)


KAKO OMETATI PROTIVNIKA

(Humoristični priručnik za šahovske pacere)

Autor: Billl Wall

(2. nastavak)

Još jedna uobičajena metoda je razgovor sa samim sobom, ili proklinjanje nekog naglas, druga je varijanta. Mrmljanje pa čak i smijanje na poteze vašeg protivnika i navođenje vaših prijatelja u publici da se smiju, sigurno će protivnika odvratiti od jakih poteza.

Ostale metode ometanja su kašljanje, kijanje i glasno izduvavanje nosa tokom igre. Tako širite puno virusa i bakterija i pustite svog protivnika da pomisli da možda imate neku groznu bolest. Ako pomisli da je vaša bolest zarazna, često će napustiti tablu, nesposoban da se koncentriše na igru.

Ako vaš protivnik sporo igra, lupkajte ili tapkajte prstima po stolu. Ponašajte se nestrpljivo. Trebali biste uzdisati, pa zijevati; često pogledajte šahovski sat ili vaš sat; i na kraju stenjite. Vaš će protivnik biti potaknut na brzoplete poteze, kako vi ne bi pomislili da je spora osoba.

Kada mijenjate figure, uvijek sakrijte jednog protivničkog piona ili figuru. Ako vaš protivnik voli da upoređuje figure koje su razmijenjen, pomisliće da ima pješaka ili figuru više i da će brzo pobjediti. Ako imate figuru više, kotrljajte tu figuru viška po stolu ili je bacite u vazduh nekoliko puta. Pustite svog protivnika da zna da ima manje figura i da nema nade za njega.

Za muzički naklonjene, zviždukanje je omiljeno ometanje.

Agresivni igrači mogu zapjevati čitavu pjesmu uz pratnju pokreta dirigenta.

Metoda popularna među velemajstorima za ometanje protivnika je direktno i namjerno zurite u svog protivnika. Pustite vašeg protivnik da zna da ga posmatrate i zurite u njega. Naravno, ako vaš protivnik počne da zuri u vas tokom vašeg poteza, nosite par sunčanih naočara sa sobom i navucite ih.
Naočare koje imaju refleksiju kao ogledalo su najbolje samo u slučaju da vaš protivnik ili njegov guru pokušavaju da vas hipnotiše.

Kad mislite da imate dobru poziciju, naslonite se na naslonjač stolice, pobjedonosno se nasmiješite i neka svi znaju da imate dobijenu poziciju. Vaš će protivnik mnogo brže izgubiti čak i ako ne vidi nikakvu prijetnju.

Uz pomoć prijatelja, možete planirati fotografisanje partije. Provjerite može li se pojaviti svjetlucanje blica. Neposredno prije  nego tvoj protivnik odigra potez, tvoj prijatelj neka uključi kameru i zaslijepi privremeno protivnika. Zatim će on dodirnuti pogrešnu figuru koju će morati da odigra jer postoje ne samo svjedoci nego i fotografija na kameri.

Postoji još samo jedna vrsta neugodnosti koju valja pomenuti. Od svih neugodnosti za protivnika koje možete napraviti, ova je najvišepogubna od svih. Iako je pojavljuje veoma rijetko i gotovo sasvim slučajno, najvišeuznemiruju šahovskog protivnika. Zove se igranje jakog poteza!

(Kraj)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.