KAKO OMETATI PROTIVNIKA – Humoristični priručnik za šahovske pacere (1. nastavak)


KAKO OMETATI PROTIVNIKA

(Humoristični priručnik za šahovske pacere)

Autor: Billl Wall

(1. nastavak)

Mislim da je trener Bill Lombardy rekao: „U šahu pobjeda nije sve. To je jedina važna stvar!“

Kao što znate, šahisti ne podnose gubitak šahovske partije. Zato je prilično neophodno da znate kako da lako pobijedite bez da svladate težak zadatak kako da naučite da igrate dobro šah. Umjetnost nerviranja vašeg protivnika je obavezna za one koji nemaju vremena ni strpljenja da igraju majstorski šah.

Najlakši i najčešći oblik ometanja protivnika je razgovor.

Nekoliko je metoda koje se mogu usvojiti da bi uznemirile vašeg protivnika tako da ga odvratite od dobrog poteza. Jedna metoda je da razgovarate direktno sa protivnikom naglašavajući  njegove loše poteze i dajući mu do znanja da je njegova pozicija beznadežan. Do trenutka kada se požali direktoru turnira njegova pozicija će biti beznadežna.

Ako se vaš protivnik uprkos vašim naporima sprema za dobar potez razgovarajte s njim direktno, a zatim viknite „taknuto -maknuto“ neposredno prije nego što odigra svojom figurom. Naravno da će on poreći da je ikada bilo što dotaknuo.

Rasprava će postići cilj, uznemiriće protivnika toliko da će on zaboraviti svoj izvorni plan ili pomisliti da je potez onom figurom koju je skoro dotaknuo bio gubitnički potez i umjesto toga će odigrati slabiji potez.

Druga efikasna metoda je razgovor s gledaocima o vašem protivniku i možda da pokrenete ružne glasine o njemu („zaražen je“). Ljudi će uskoro početi da  se zagledaju u vašeg protivnika, počeće prstom da pokazuju na njega. Ovo će stvoriti neprijatnost vašem protivniku i odvući će mu misli od šaha.

Ako to ne uspije, razgovarajte o vještini igranja vašeg protivnika ili o njegovim higijenskim navikama. Ovo će dovesti do toga da vaš protivnik uđe u raspravu sa svađom i uskoro će potpuno zaboraviti na partiju.

(Uskoro nastavak)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.