Radost u igri posle oporavka od COVID-19 (1. nastavak)


Radost u igri posle oporavka od COVID-19

(1. nastavak)

Čim se oporavila posle mnogo mučenja tokom liječenja od bolesti uzrokovane Covid-19, velemajstor Irina Krush je ponovo pronašla radost u šahovskoj igri i u podršci šahista.

Irina Krush za šahovskom tablom u parku Asser Levy, gdje je kao dijete igrala šah.

Piše: David Waldstein 

27.maj 2020

Odrastajući u Sheepshead Bay-u u Brooklynu, Irina Krush je često je odlazila u park Asser Levy na Coney Islandu i pobjeđivala muškarce koji su tu igrali šah.

Mnogi od onih koji su gubili bili su posebne ličnosti. Više njih je prekaljeno životom u bivšem Sovjetskom Savezu. Ali prijateljski su se odnosili prema djevojčici sa konjskim repom, iako ih je često pobjeđivala za tablom.

„Bila sam tako mala da bih sjela na noge da bih mogla dohvatiti figure mog protivnika“, prisjetila se Krush (36) nedavno u intervjuu iz svoje kuće u Brooklynu.

„Ali od ranog djetinjstva meni je šahovski svijet bio mjesto dobrodošlice. Osjećala sam se uvijek duboko povezana sa tim ljudima.“

Skoro 30 godina kasnije to je i dalje ostalo isto. Krush je odrasla u jednu od zvijezda američkog šaha, jedinu ženu koja je stekla titulu velemajstora dok je igrala za Sjedinjene Države i imala glavnu ulogu u reprezentaciji kada je bila na vrhuncu.

Zatim se u martu u šahovskom svijetu proširile su se glassine da je Irina Krush bolesna. Bolovala je od korona virusa i teško je patila. Većina ljudi nije znala kroz što je Krush prolazila sve dok ona nije, posle svega, to objavila na svojoj Facebook stranici. Dvije je noći provela u bolnici Community u Brooklynu – nedaleko od mjesta gdje je kao dijete igrala šah – a samo nekoliko nedjelja kasnije počela se osjećati znatno bolje.

Popularna šahistkinja poznata po svom agresivnom stilu i otvorenoj prirodi, Krush je dobila poplavu poruka podrške, nakon što su njeni prijatelji i obožavatelji saznali za njeno stanje.

„Svi smo bili toliko zabrinuti i devastirani“, rekla je Jennifer Shahade, dugogodišnja prijateljica i šahovska rivalka Krush, koja je napisala knjigu „ Chess Bitch .“ „Ona je veliki heroj američkog šaha i došlo je do velikog uznemirenja u šahovskoj zajednici.“

(Uskoro nastavak)

https://www.nytimes.com/2020/05/27/sports/

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.