Šah u Moskovskoj regiji vodiće Nikolaj Popov


15.12.2019

Na stadionu “Avangard” u Domodedovu održan je sastanak Šahovske federacije moskovske regije. Nikolaj Popov, poznati sportski komentator, međunarodni šahovski majstor, četiri puta moldavski šampion u 1970-im godinama izabran je za predsjednika. Popov je zamijenio Sergeja Nesterova koji je na toj poziciji radio od 2016. godine.

„Mislim da većina slušalaca zna da Nikolaj Popov nije običan šahista. Bio je međunarodni majstor starog kova, tj. pravi međunarodni majstor. Kako mi je rekao, počeo je kao šahovski komentator. Pa, onda je počeo sa komentarima i svih ostalih sportova. Upitao sam ga da li je, na primjer, komentarisao tako rijedak sport u svijetu, ali izuzetno popularan u Holandiji hokej na travi. „Komentarisao sam i hokej na travi“, odgovorio je Nikolaj. „A ragbi?“ – „I ragbi sam komentarisao. „To jest, on je svestrani komentator u pravom smislu riječi. “

Genna Sosonko

Na sastanku Popov nije bio jedini poznati televizijska ličnost. Oleg Žolobov je pozdravio publiku – starija ruska publika ga se vjerojatno sjeća iz izvještaja sa kanala “Rusija” (tada RTR) iz Jeljcinove ere. U novom vijeku Žolobov je radikalno promijenio svoj život: postao je poslanik Državne dume („Jedinstvena Rusija“), vodio je sport u moskovskoj regiji, bio savjetnik guvernera Andreja Vorobyova („Jedinstvena Rusija“),  sada je poslanik Moskovske regionalne dume, predsjednik Odbora za pitanja mladih i oblasti sporta.

Drugi s desne strane je Oleg Žolobov
Fotografija – ruchess.ru

Ali ovo nisu ovo jedine poznate TV ličnosti. Dmitrij Anisimov izabran je za prvog potpredsjednika i izvršnog direktora federacije; dugi niz godina vodio je sportsku emisiju Sve-Ruske državne televizije i radio-difuzne kompanije.

Velemajstor Sergej Makarovčev sada je u predsjedništvu federacije, zajedno sa glavnim urednikom almanaha za “Razvoj i ekonomiju” Sergejem Belkinom, koji je rukovodilac  Gospodarske komore (TPP) gradske četvrti Domodedovo, a tu je i Aleksandar Paškov, rukovodilac projekta za dopunsko obrazovanje na TPP Domodedovo Albert Kurtvapov, šahista i trener  Islam Kishibaev, zamjenik predsjedavajućeg Javne komore istog okruga Denis Kochetov, prenosi web stranica Ruske šahovske federacije.

Delegati su usvojili novo izdanje Ustava.

Fotografija – ruchess.ru

Prema riječima Nikolaja Popova, u bliskoj budućnosti planira objediniti šahiste u okruzima, baviti se dječjim i omladinskim šahom, programom “Šaho u škole” te zainteresovati za šah ​​potencijalne sponzore i investitore.

Meč Lava Alburta i Mihaila Gureviča gledaju Nikolaj Popov i Anatolij Mačulski. San Francisco 2014

http://chess-news.ru/node/26618

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.