„Ne sjećam se takvog košmara. To je bilo premlaćivanje bolesnog!“- Valentina Gunina ispričala je kako je „preživjela“ turnir u jedriličkom klubu


14.12.2019
Valentina Gunina je na svojoj Fejsbuk stranici objasnila zašto je gotovo sve partije u fazi Grand Prix-a u Monaku izgubila.

„Stvarno je dobro što se ženskom šahu počelo pridavati puno pažnje, a superturnir se održavaju na tako luksuznim mjestima itd., piše šahistkinja, „Ja sam potpuno za to.

Ali u Monaku je vrijeme vrlo neobično – iako sunce sija i izgleda vruće, ali hladnoća se probija do kostiju. I taj faktor se mora uzeti u obzir … “

Gunina je objasnila da je neposredno prije turnira već bila bolesna.

„Na otvaranju (a igrali smo na elitnom mjestu, u Yacht Clubu) dio večeri smo proveli  pod otvorenim nebom (pola večeri sam provela u kaputu), a planirano je tu i zatvaranje.

Tehnički sastanak se održao u sali za igru. Pitala sam sudiju da li će biti  tako hladno, kao i sada, na šta sam dobila negativan odgovor – sve će biti super! Pa, ok, pomislila sam.

Zamislite moje iznenađenje sledećeg, prvog dana igre, kada sam vidjela da su glavna vrata u hodnik bila otvorena. Tamo gdje se pije čaj i kafa i ulazi u  toalet. Radi se o tome da su zadnja vrata uvijek otvorena, jer tamo prolaze kablovi. A ispada da su, ako su glavna vrata otvorena, onda jako duva. Naročito uveče ili kada duva vjetar … Prokletstvo, nije ljeto! Rekla sam jednom o tome, na otvaranju: budite tako ljubazni da zatvorite vrata, bila sam nedavno bolesna i u rizičnoj sam zoni. Za vrijeme partije sam opet to rekla. Moja greška je što nisam nosila kaput. Bila me je stid i bilo mi je neprijatno … I umjesto remija sa Koneru produžila sam da igram pod takvom hladnoćom, i na kraju -dobila nulu. Ali ko zna, da sam napustila turnir i pobjegla kući, da li bi se moglo dogoditi nešto drugo?

Sutradan su vrata bila zatvorena. Da li je to bilo tako složeno da se uradi? Ali čini se da je bilo već kasno. Na hladnoći sam provela šest sati. Kada sam otišla u sobu, dugo vremena nisam mogla da se ugrijem.

Drugog dana su me organizatori poveli kod doktora. Popila sam sirup i prskala sprej. Ali nije mnogo pomoglo … “

Valentina je priznala da je razmišljala da se povuče sa turnira.

„Niko iz FIDE-a nije predložio da prekinem ovu noćnu moru, iako sam to možda trebala to reći i sama? To je teško pitanje. Ponekad mi se činilo da se osjećam bolje. Pogotovo vikendom i na večeri kod organizatora (oh, bilo je jako ukusno!). A ponekad mi se činilo da ću odmah pasti i da neću ustati. Ali moje partije govore same za sebe. Ne pamtim takvu noćnu moru, a pored toga imam značajan gubitak u rejtingu. Da li je to šala – 2 poena od 11 partija. I dalje želim vjerovati da ne igram tako loše !

Na kraju, imam pitanje. Jedno. Ali važno. Prvog  dana dolaska bila sam dobro. Smjestili su nas u sobe čak sa aparatom za kafu! Oh veselja! Shvatila sam da sam još u zoni rizika, što se tiče zdravlja, ali u tom trenutku mi nije bilo ništa. Da li sam morala da kažem organizatorima da sam bila bolesna  prije turnira i na snimanju? Dakle, pitanje koje me muči do danas. Zašto je bilo potrebno da toliko rizikujem? Ta otvorena vrata i promaja. Nisam sigurna da bih to mogla izdržati da sam bila i potpuno zdrava. Iako su se mnoge djevojke igrale u majicama (kad su se vrata već zatvorila zbog mojih pritužbi), a Harika u sandalama, ali čini mi se da nisam trebala preuzeti taj rizik. I nažalost, sve se ispostavilo kao prava noćna mora za mene, o šahu nije bilo ni govora. To je bilo premlaćivanje bolesnog. “

http://chess-news.ru/node/26615

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.