Iza kulisa oktobarskog velemajstorskog i intermajstorskog turnira „Treća subota-Đenovići“ (5. nastavak)


Dalje su se nastavili uobičajeni događaji sa nešto specifičnosti vezanih za ovaj turnir i ambijent.

Jedan šahista koji je bio sa djevojkom upitao me da li mogu da mu obezbjedim privatnu vožnju barkom i ribolov. Naravno, upitam vlasnika lijepe malo veće barke koji se bavi često ribolovom i on predloži tročasovnu vožnju barkom i ribolov u zalivu. Dogovoreno je da odmah posle partije, od 19 do 22 časa sa djevojkom i iskusnim ribarom, vlasnikom lijepog broda pođe u lov na lignje. Isti šahista me pitao da li može negdje da iznajmi bicikle, za njega i djevojku za sledeći dan, ali to je išlo nešto teže. U obližnjem hotelu su izgleda sve bicikle iznajmili gostima, Englezima. Dnevni najam bicikla je obično 5 eura. Takođe su htjeli da pođu do ronilačkog kluba u Herceg Novom. Poslednjeg dana je planirao da pođe do Plave špilje, ali tu bi vožnja i kupanje trajali četiri sata.

Vrijeme je već više od mjesec dana jako lijepo, još ima kupača, zet vlasnika obližnjeg hotela skija na vodi, neko vozi kajak. Prolaze veliki turistički brodovi, kruzeri iz Dubrovnika za Kotor i lagano kao neke velike jelke svjetle dok noću odlaze. Ima i dosta ribolovaca na obalama. Djeca obično love hobotnice. Neki od šahista, učesnika turnira prije ili poslije partije polaze na plažu na kupanje, kao IM Zdenko Plenković. To osvježavanje, ponekad i u društvu, mu nije smetalo da osvoji prvo mjesto na IM turniru. Ostali šahisti više vole da sjede u restoranima i kafićima pored obale.

Ipak, da se vratimo na događaje na turniru.
Napor igranja teških partija uzrokuje laganu nervozu učesnika. Engleskom šahisti smeta odbljesak sa pločica pa traži da se sto tokom partije pomjeri metar na desno. Njegov protivnik posle partije kaže da ga je to prilično ometalo, jer je engleski šahista i prije toga stalno pomalo gurao sto. Ruski šahista se požalio sudiji da njegov protivnik, jedan domaći šahista previše često izlazi na terasu ispred sale. Odmah smo prenijeli to našem šahisti kojega je moguće ta primjedba malo dekoncentrisalo pa je izgubio partiju.

24 oktobra se igralo šesto kolo. Trebali smo da napravimo grupnu fotografiju učesnika ali nije stiglo na vrijeme za fotografisanje nekoliko učesnika pa smo grupno fotografisanje odložili za sledeći dana, pet minuta pred početak kola.

Na šesto kolo stigao je mladi indijski šahista u pratnji majke i bake. Očekivao sam manje probleme. I nisam se prevario. Tek što je počelo kolo majka indijskog šahiste mi priđe i kaže da je jako toplo i zatraži da se uključi klima uređaj. Pođem do Tatjane. Ona zatvori sve prozore u sali, jedan po jedan, i uključi klima uređaje. Ipak, očekivao sam da će hladni vazduh iz klima uređaja nekome da smeta. Prvi se požalio IM Zdenko Plenković čiji se sto nalazio tačno ispod ventilatora jednog od klima uređaja pa mu je duvalo direktno u glavu. Kažem to majci indijskog šahiste i ona se složi da se klima isključi i opet otvore prozori. Tatjana sa osmjehom isključi klime i otvori sve prozore. Sat vremena je sve bilo u redu. Za stolom u restoranskom dijelu je majka indijskog šahiste sjedila za laptopom, dok se njena majka pružila se sa druge strane i spavala.

Malo kasnije čuo se šum spolja koji je poticao od pranja barki koje su izvađene blizu hotela i prane pod jakim mlazom vode. Posle nekog vremena mladi indijski šahista je rekao da mu to smeta i zatražio da se prozori zatvore. Zaustavljeni su časovnici i prozori su zatvoreni. Nešto kasnije je mladi indijski šahista ogladnio i počeo da guli banane. Stalne intervencije mladog indijskog šahiste i njegove majke su vjerovatno dekocentrisale njegovog protivinika velemajstora Branka Damljanovića i ta je partija završena remijem.

U pretposlednjem kolu još su trojica igrača imala šansu za normu. Ipak igrala su međusobno dvojica pa su  u poslednjem kolu preostala samo dvojica u šansi da osvoje velemajstorski bal. Ipak, bila im je neophodna pobjeda. Obojica, indijski šahista IM Akash Pc Iyer i švajcarski šahista IM Fabian Baenziger. su na kraju postigla samo remije i ovaj put nije niko u Đenovićuu na oktobarskom turniru nije osvojio normu.

Konačno je turnir završen. Ipak problemi još nisu.

Taman sam bio pri kraju drugog časa u školi u ponedjeljak, kad mi odjednom mi zvoni telefon. Javlja mi se taksista iz Podgorice sa kojim dogovaram transfere igrača sa podgoričkog aerodroma za Đenoviće i obrnuto. Kaže da putnika koji su trebali da budu u Đenoviću u 9:30 nema ispred hotela Fiammanti. Šta bi mogao da bude razlog? Pogledam na WhatsApp da li imam neku poruku. Tu je bila poruka kostarikanskog šahiste u 9:29: „Imamo problem. Nema vozača“. Javim mu da je vozač ispred Fiammantija i da ih čeka. Posle dvadeset minuta stiže mi poruka vozača: „Dobro je. Našli su se . Krenuli su.“ Odahnem. Uskoro mi stiže poruka i kostarikanskog šahiste da je sve u redu.

Ovo je dio događaja koji je pratio oktobarski turnir Treća subota u Đenoviću….Organizovanje turnira, kao što ste mogli da vidite je divan i prilično zanimljiv hobi, ali ponekad i zamoran…

(KRAJ)

One thought on “Iza kulisa oktobarskog velemajstorskog i intermajstorskog turnira „Treća subota-Đenovići“ (5. nastavak)

  1. Mihajlo Savic 31/10/2019 / 10:59

    Dragi Gorane, dugo nismo bili u komunikaciji, ali to ne znaci da ne pratim tvoj rad..Ja sam bio nesto malo vise od dve godine van sahovskih zbivanja, ali sam ih pratio. Posao koji si sada sebi nemetnuo je lep, ali i stresan. Mozda ce upotrebljeni izraz nekome biti vrlo jak ali smatram da ce svi, koji su u zivotu organizovali bar dva-tri turnira prihvatiti takvu ocenu. Svakako da preovladjuju lepota i zadovoljstvo. Zato i postoje ljudi koji organizuju turnire, a i sta bi sahisti radili da nema ko da se bavi organizacijom. Bez organizatora, sah bi bio mnogo sirmasniji! Organizatori su veliki entuzijasti. Divim se svima, koji se bave organizacijom turnira, a sahiste molim da im ne prave probleme svojim, cesto nerealnim zahtevima.
    Zelim ti da jos dugo organizujes sahovske dogadjaje za dobrobit sahovskog puka
    Svako dobro tebi licno i tvojim najblizim: Mihajlo Savic, prvi ex-YU
    Sahovski organizator FIDE

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.