Iza kulisa oktobarskog velemajstorskog i intermajstorskog turnira „Treća subota-Đenovići“ (3. nastavak)


Ujutro, 14. oktobra, pet dana pred početak turnira telefonski poziv. Bio sam na času u školi, ali čim sam vidio da me zove domaći šahista, koji je upisan na listu učesnika velemajstorskog turnira predosjetio sam nepovoljne vijesti. Odmah sam se javio (utišavajući odjeljenje). Domaći šahista mi javlja da ne može da igra na GM turniru jer ima iznenada neko poslovno putovanje koje se 4 dana preklapa sa turnirom. Ipak neprijatan otkaz pet dana pred početak turnira.

Posle podne, 14. oktobra novo neugodno iznenađenje. Piše mi prijatelj Laszlo Nagy, organizator turnira u Budimpešti da postoji neki problem i da vjerovatno francuski šahista Bilguun neće igrati ovdje na IM turniru iako je prijavljen. Bat Bilguun je inače upravo završio učešće na IM turniru u Budimpešti i imao neočekivano mali broj poena. O čemu se radi? Zdravstveni problem u familiji i to vrlo ozbiljan. Pošaljem poruku familiji Bilguun da vidim da li će igrati ili otkazuje učešće. Javila se majka francuskog šahiste. Otkazuje dolazak na turnir zbog ozbiljne bolesti u familiji. Šta sad? Nedostaje mi jedan igrač na IM turniru i jedan igrač na velemajstorskom turniru.

Treba brzo reagovati jer je preostalo još 4-5 dana do početka. Ustvari 4 dana jer 18. uveče mora sve biti jasno na izvlačenju turnirskih brojeva.

Konačno 15. oktobra dobra vijest. Javio se engleski šahista M. L. koji bi igrao na IM turniru.  Dolazi preko Podgorice u subotu, na dan početka turnira, pred prvu partiju. Traži jeftiniji transfer sa aerodroma. Lako se dogovorimo. Istim letom stiže još jedan šahista sa djevojkom, pa će dijeliti troškove transfera do Đenovića. To sam lako usaglasio sa svima.

Dramatična situacija oko sastava turnira se nastavlja. Usred velike potražnje za igračima na GM i IM turnirima iznenada nova obaveza.  I to ne mala.

15.oktobra, u utorak stigli su preko Podgorice indijski šahisti. Zatražili su pomoć oko transfera sa aerodroma i smještaja. Oko 11.30 stigli su u Đenoviće. Dan je bio sunčan. Taman sam završio časove u školi i odmah pošao sa suprugom u Đenoviće da im pomognem oko smještaja. Tu sam se prvi put sreo sa ovom indijskom familijom. Dok je moja supruga Mirjana sa mladom šahistkinjom čekala pored prtljaga poveo sam roditelje šahistkinje do jednog jako lijepog apartmana u blizini. Htjeli su da vide još neki apartman, pa sam ih poveo do drugog, u kojem često borave šahisti, i posebno se dopadao prethodnim šahistima iz Indije. Zatražili su da vide i treći koji je takođe na vrlo privlačnoj lokaciji. Najviše im se svidio prvi apartman. Ipak otac indijske šahistkinje je zatražio da im pokažem još neki apartman. Poveo sam ih do hotela Grifon, koji se sada zove Riva. Ogromni, vrlo komforni apartmani. Odlučili su se za najveći. Preskočiću sada opise niza događaja vezanih za ovu familiju i vratiti se na turnir i problem oko pronalaska igrača za velemajstorsku grupu.

15. oktobra oko 21. čas zove me na viber prijatelj iz Mađarske. Kaže mi da možda ima rješenje i da pozovem E.A. majku jednog šahiste koja je u Moskvi. Pozovem je i ona kaže da bi njen sin mogao da igra, ali bi kasnio 3-4 prva kola. Ona bi mogla sa sinom da stigne tek 22 oktobra na turnir u Đenoviće. Ne može da stigne ranije jer igra na rapid šampionatu Rusije u Sočiju. Treba za sat vremena da joj javim da li pristajem na tu varijantu. Odustajem od te varijante smatrajući je previše riskantnom. Nazovem ponovo majku šahiste u Moskvu i obavjestim da to ne možemo da uklopimo.

16. oktobra srećom FM Pečurica Miloš je pristao da igra na GM turniru, koji mu manje odgovara u odnosu na IM. Na IM će igrati umjesto njega FM Vlastimir Bujišić.
Izgleda da je sada lista konačno sklopljena i turnir može da počne.

Pomislim da je bilo i težih turnira, sjetim se neobičnih događaja na turniru u Đenoviću vezanih za rusku šahistkinju koja je bila opsjednuta „drugim svijetom“ i ljuljanja kralja obješenog o dlaku, kada su naši velemajstori gubili partije od mnogo slabijih igrača, šahistkinja. Turnir koji je bio praćen nizom neobjašnjivih događaja za tablom i van nje. Nisam ni slutio da će doći do velikog zapleta i misterioznih događaja u pozadini i ovog oktobarskog turnira.

Prije ceremonije otvaranja pred početak prvog kola turnira, u sali se pojavio elegantan čovjek u bijeloj košulji, pomalo malo duže kose, sa nekoliko fotografija u rukama.  To su bile stare slike Đenovića od prije sto godina. Predstavio se kao doktor iz Njemačke, a u Đenoviće je došao da bi riješio jednu porodičnu misteriju. Govorio je na engleskom jeziku. Da li ovo ima veze sa događajima koji su usledili, još ne mogu da povežem. Moguće. Možda i ne.
Kaže da je njegov otac bio na podmornici u Đenoviću tokom Prvog svjetskog rata. Pokazao je sliku podmornice iz 1918 i iza nje se vidi jedna kuća. Zanimalo ga je da identifikuje tu kuću ako još postoji ali i ostale lokacije koje je obišao njegov otac. Kako je moja supruga rođena Đenovčanka, ona može sigurno da prepozna sve te lokacije. Pokazao joj je fotografije. Ima još fotografija u kolima pa je i njih donio. 

Ipak, bilo je nejasno zašto sin njemačkog oficira (koji je preminuo 1965 godine) traži lokacije gdje je njegov otac boravio kao podmorničar prije 100 godina. Ličilo je na neku misteriju. Šta ustvari traži? Neko sakriveno blago? Možda neku dragocjenu relikviju? Donesenu od ko zna gdje podmornicom? Nešto drugo?

Sjetim se događaja od prije dvadesetak godina kada je jedan ronilac otkrio u Zalivu ostatak britanskog ratnog aviona iz Drugog svjetskog rata sa ostacima pilota vezanim u kabini. Izvukao je dio kabine sa brojem aviona, i pokušao da pomogne da se otkrije ko je unesrećeni, pilot stradao u Drugom svjetskom ratu, ali se upleo u složene odnose osiguravajuće kompanije, familije i britanskog penzionog fonda i ko zna još kojih javnih i tajnih organizacija (stranih ali i domaćih) pri čemu je nekima bilo u interesu da se nikada ne sazna ko je unesrećeni pilot, jer bi morali da plate veliku odštetu. Nesretni ronilac koji je samo želio da pomogne da se pilot u avionskoj kabini dentifikuje i sahrani kako dolikuje na porodičnom groblju u Engleskoj odjednom se našao u situaciji kao u nekom uzbudljivom trileru u kojem svi neželjeni svjedoci nestaju. Kako sam bio odjeljenjski starješina sinu tog ronioca i dobro bio upoznat sa čitavim događajem, da bih izbjegao sličnu situaciju, uplitanja u neke stvari koje nas se ne tiču, rekao sam supruzi da odustane od identifikacije lokaliteta Đenovića sa fotografija zagonetnog njemačkog doktora i da se vratimo obavezama oko šahista i turnira. Dosta mi je dramatičnih događaja van šahovske table! Sada je vrijeme da uživamo u šahovskoj umjetnosti!

Ipak, od prvog kola turnira počela je prava drama. I što je još gore – ponovo magija!!

(nastaviće se)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.