Velemajstor Milan Draško: Igraj Miša svoju igru (drugi nastavak)


U drugoj polovini ljeta 1936. godine, u Rigi je bilo veoma vruće. Ida Talj bila je u sedmom mjesecu trudnoće. Od gradske vrućine sklanja se u vikendicu. Dani su mirno proticali. Gospođa Ida prilegla je na niski kauč, pokrivši se tankim pokrivačem. I tada je pored njenog lica protrčao ogroman pacov. Ona se od užasa onesvijestila. Ljekari su počeli brinuti da li će se taj šok odraziti na normalan tok trudnoće. Kad su joj poslije porođaja prvi put donijeli sina, Ida je na njegovoj desnoj ruci vidjela samo tri savijena prsta. Ponovo je bila užasnuta. Ta tri prsta definitivno su nosila neki tajni znak.

Ali, tu nije kraj misterije. Kada je imao šest mjeseci, Miša je obolio od teškog oblika meningitisa. Ljekar je rekao da će dječak teško preživjeti. Ali da, u slučaju pozitivnog ishoda, takva djeca postaju geniji. Već sa tri godine naučio je čitati, sa pet množio napamet trocifrene brojeve! Proveo je samo dva dana u prvom razredu, prebacuju ga u treći. „Učitelji su mi oduzeli djetinjstvo“, žalio se poslije Talj. „Čak su htjeli da me prebace u četvrti razred“. Završio je školu već sa 15 godina. U sedmoj godini počinje igrati šah i to ga potpuno osvaja. Kada je igrao nije primijećivao ništa oko sebe. Mnoge zanimljive pojedinosti pronalazim u knjizi „Uspomene šahiste“, Aleksandra Koblenca. Koblenc je decenijama bio Mišin sekundant i iskreni prijatelj.

„Kraj četrdesetih godina. U dvorani 22. riške srednje škole davao sam prve lekcije mladih šahistima. Demonstracionoj tabli prilazi mršavi dječak sa zadivljujuće lijepim, velikim, crnim očima. On je bukvalno manipulisao figurama. Mene nije oduševila samo bistrina kojom je riješio zadatak, već i nagla promjena koja se desila s njim; kada je stao pred tablu postao je zadivljujuće ozbiljan.

Kasnije sam saznao da je Miša Talj golman fudbalske ekipe razreda, šampion škole u dami. Sem toga, Miša je veoma volio muziku, naročito Čajkovskog i Šopena“ (Koblenc).

Tih godina Koblenc je bio jedini šahovski majstor u Letoniji, četverostruki prvak te sovjetske republike. Talj nije propuštao ni jednu lekciju, bila mu je bliska metodika rada trideset trogodišnjeg trenera.

„Kada smo razmatrali partije velemajstora ili neke pozicije, oduševljavala me je njegova zrela ocjena, duboko razumijevanje pozicije, sposobnost pronalaženja taktičkih mogućnosti. Bili smo toliko zaneseni da nismo primijećivali kalo vrijeme leti – šest, sedam i više časova“.

Sa 11 godina, Talj je osvojio četvrtu kategoriju, dvije godine kasnije-drugu. Uvrstili su ga u omladinsku reprezentaciju Letonije. Igrao je na posljednjoj tabli, zabilježivši pobjedu, dva remija i poraz. Prvu kategoriju osvaja 1950. godine, a naredne godine učestvuje na Šampionatu Rige.

„Postao sam šampion Rige, moj učenik podijelio 11-14. mjesto. Uspio je, međutim, da me pobijedi u završnici, iako je imao pješaka manje. U jesen 1951. nastupa na Omladinskom prvenstvu Sovjetskog Saveza, na kome osvaja samo 3,5 poena iz 9 partija. Dešava se da veliki šahista počinje skromno. Prvi uspjesi Talja bili su manje impresivni od dostignuća Borisa Spaskog, da ne govorimo o Robertu Fišeru. Uvijek me oduševljavala Mišina velikodušnost i kristalno poštenje. Borili smo se za prvo mjesto na prvenstvu Letonije 1953. U toj partiji Miša je ispoljio svoj glavni nedostatak-brzopletost. Već u otvaranju previđa pješaka na a6, ali je vješto zakomplikovao poziciju. Tražeći najbolje poteze upao sam u strašan cajtnot i prestao zapisivati poteze. Rasijano sam posmatrao svoj formular pokušavajući saznati koliko je poteza ostalo do kontrole. Tada sam čuo smireni Mišin glas:“Maestro, ostalo Vam je još šest poteza“. Dobio sam partiju, ali  Talj osvaja Šampionat i titulu majstorskog kandidata“. Koblenc je bio vicešampion.

Na Ekipnom šampionatu Sovjetskog Saveza 1953. Talj je podijelio 1-2. mjesto na drugoj tabli, stekavši pravo na meč za zvanje majstora sporta SSSR-a. Pobijedio je višestrukog šampiona Bjelorusije, majstora Vladimira Sajgina (7:4). Talj neprestano napreduje, bljesnuo je na Polufinalnom turniru u Rigi; trijumfuje sa 12,5 iz 18.

Na Šampionatu Sovjetskog Saveza u Lenjingradu (1956) podijelio je 5-7. mjesto sa Holmovom i Polugajevskim (10,5 iz 17). Zaostao samo poen za trojicom pobjednika. Brzo osvaja srca ljubitelja šaha zbog taktičkih sposobnosti i brzog računanja komplikovanih varijanti. I zbog neustrašivosti! Posebno nadahnuće ispoljava u partijama  sa Vladimirom Simaginom i Aleksandrom Tolušem. Velemajstor Grigori Levenfiš naziva ga „najkoloritnijom figurom Šampionata“.

Uskoro prvi put nastupa u inostranstvu; na Studentskom šampionatu svijeta (ispod 26 godina) u Švedskoj. Igrajući treću tablu za sovjetsku reprezentaciju (iza Korčnoja i Polugajevskog) ostvaruje 6 iz 7. Efektno pobjeđuje bivšeg omladinskog prvaka svijeta, Boru Ivkova. Bora je objavio članak sa proročanskim naslovom: „Talj! Zapamtite to ime“!

Odigrao je promjenjivo Polufinalni turnir 1956. u Tbilisiju, ali blista u finišu (3,5 iz 4), podijelivši 5-6. mjesto. Pobijedio je Tigran Petrosjan, a Talj obezbijedio plasman na Šampionat Sovjetskog Saveza (Moskva 1957). Biće to turnir koji će iznjedriti novu veliku zvijezdu! Talj dobija dvije startne partije; u drugom kolu velemajstora Marka Tajmanova, prošlogodišnjeg šampiona. Naime, Spaski, Averbah i Tajmanov podijelili su 1-3. mjesto, ali je u naknadnom tromeču Tajmanov bio najuspješniji, srebro je pripalo Averbahu, bronza mladom Borisu Spaskom.

U trećem kolu susret sa legendarnim Davidom Bronštajnom. „Pripremali smo se vrlo pažljivo za tu partiju. Talj se iskreno oduševljavao stvaralaštvom Bronštajna, uopšte, David je smatran genijem“.

Velemajstor Dražen Marović u ediciji „Veliki majstori šaha“ – David Bronstein piše: „Govoreći o Bronštejnu čovjek zapravo i ne osjeća potrebu da nabraja njegove turnirske uspjehe. Premda je početkom pedesetih godina Bronštejn bio najjači igrač svijeta, i premda je ostvario seriju blistavih rezultata, oni koji ga poznaju potisnut će to i nehotice u drugi plan. David Bronštejn stoji kao simbol drugih boljih šahovskih vremena, kad je rezultat doduše bio važan, ali ne i najvažniji, kad je poštovanje prema šahu i prema protivniku držalo na uzdi ambiciju“.

Nešto kasnije čitam:“Bogata fantazija nosila ga je najdalje i rodila najsnažnije partije“. Marović sa simpatijama piše o šahovskim stvaraocima i originalnim misliocima. „Valja biti zahvalan slučaju koji rađa igrače kao što su Keres, Bronštejn, Talj“.

Lako je zamisliti kakvo  uzbuđenje  izaziva partija istinskih umjetnika!

Nakon 17. poteza Talja, nastala je pozicija kojom je nekadašnji vicešampion svijeta, David Jonovič, mogao biti zadovoljan. Talj je propustio da odigra h3, ili Sd2, čime bi sačuvao svog crnopoljca. Zatim je odigrao riskantno 16. e4. Igrana je mirna Šlehterova varijanta, što je bilo iznenađenje za posmatrače.

Dijagram:
Bijeli: Kg1, Da3, Ta1, Td1, Sc3, Sf3, Le2; pješaci: a2, b2, de, e4, f2, g2, g3;

Crni: Kg8, Dd8, Tb8, Tf8, Sa5, Lf7, Lg7; pješaci: a7, b7, d5, e6, f6, g6, h7;

Bronštajn je odigrao 17…b5 „Nad tim potezom velemajstor je razmišljao 40 minuta“. 18…b4-Sc4 19. Da7 „Kada je Talj uzeo pješaka na a7, Bronštaj je iznenađen, odmahivao glavom“. Dama na a7 stoji nestabilno. 19… Le8? (Znatno bolje je 19…Te8! sa idejom Ta8 i Lf8. Objektivno, šanse crnog bile bi nešto bolje. Postoji varijanta u kojoj bijeli žrtvuje damu za dvije lake figure i dva pješaka. I pored materijalne prednosti crnog, bijeli bi zadržao izvjesnu kompenzaciju). 20. Lc4-Tf7 (Ako 20…Ta8 21. Dc5-Tc8 22. Ld5!+-)  21. Da3 (Bolje je 21. Da6) 21…bc4. Talj je ostao sa pješakom više. Pozicija nakon 40. poteza.

Dijagram:
Bijeli: Kh2, De4, Sd4, Se3; pješaci: d5, f2, g2, g3;

Crni: Kg8, Db2, Lf7, Lf8; pješaci: f6, g5, h5;

Talj je kovertirao 41. Se6!-Df2 42. Sf5-h4 43. Sf8-hg3 44. Kh3-Dg1  45. Kg3-Kf8 46. De7 1:0

Prva pobjeda protiv jednog vanserijskog igrača!

Velemajstor Milan Draško

(Sutra nastavak)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.