Favoriti po planu


20.07.2019.

Odigrano prvo kolo šahovska Premijer liga Crne Gore

Favoriti po planu

Podgorica 20.07.2019.

U Medija sali Sportsko – kulturnog centra Univerziteta Crne Gore u Podgorici, danas je počela šahovska Premijer liga, najjače crnogorsko šahovsko klupsko takmičenje, koje traje do 28. jula. Liga je počela na dan kada je osnovana svjetska šahovska federacija FIDE, pa je to bio povod da se šahisti danas podsjete na devedesetpetu godišnjicu postojanja organizacije kojoj pripadaju.

Ligu, u organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih u Vladi Crne Gore, igraju branilac crnogorskog šahovskog trona ŠK Budućnost – Podgorica, kao i tradicionalni kandidati za sam vrh, ŠK Elektroprivreda – Nikšić, ŠK Crnogorac – Cetinje, a tu su i ŠK Mimoza Tivat, ŠK Kotor – Kotor,  ŠK Rudar – Pljevlja, ŠK Rokada – Bijelo Polje, ŠK Omladinac Budućnost – Podgorica, ŠK Nikšić – Nikšić i ŠK Prosvjeta – Podgorica.

Premijer liga se ove godine igra po novom sistemu takmičenja, na 8 tabli uz 6 rezervi tako da osnovni sastav čini 14 igrača. O samom takmičenju, predsjednik ŠSCG Jovan Milović, kaže da se, u cilju afirmacije omladinskog i ženskog šaha, u sastavu ekipa za svako kolo nalaze obavezno jedna žena i jedan omladinac-omladinka ili dvije žene ili dva omladinca-omladinke. “Njihov položaj u osnovnom sastavu ekipe određuje kapiten po slobodnom izboru – nije ograničen tablom na kojoj moraju nastupati, nije limitiran rejtingom ili titulom navedenih igrača/ica. U Premijer ligi klubovi mogu prijaviti u osnovnom sastavu više stranih igrača ali u jednom meču može nastupiti samo jedan strani igrač. Liga se igra se po Bergerovom sistemu (svako sa svakim) u 9 kola. Tempo igre 90 minuta za 40 poteza i 30 minuta do kraja partije uz bonifikaciju od 30 sekundi za svaki odigrani potez od početka partije.

Pozdravljajući igrače na otvaranju Premijer lige, Milović je istakao da je Upravni odbor ŠSCG donio odluku da igrače koji ostvare najbolje rezultate po tablama nagradi sa po 100 eura, a najbolje plasiranoj ekipi sufinansira učešće u Kupu šampiona. Nakon odigrane Lige dvije poslednjeplasirane ekipe prelaze u niži rang takmičenja, a tri prvoplasirane ekipe stiču pravo učešća na Evropskom klupskom kupu za 2019. godinu.

Rezultati prvog kola su:

1   Omladinac-Buducnost   Rokada 3½:4½
2   Buducnost   Mimoza 7 : 1
3   Kotor   Niksic 3 : 5
4   Elektroprivreda   Rudar 5 : 3
5   Prosvjeta   Crnogorac 3½:4½

Premijer liga za 2019. godinu – Favoriti po planu

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.