Misteriozne pojave na decembarskom turniru Treća subota (4. nastavak)


U međuvremenu čudna šahistkinja je nastavila sa svojim pitanjima o zagrobnom životu da plaši mještane. Kako se u blizini hotela Fiammanti nalazi Dom kulture u kojem djeca vježbaju folklor, čudna šahistkinja je svako dijete koje je krenulo na folklor presrela sa nezgodnim pitanjem. Neki nisu odgovarali, a neki su počeli da bježe i utrčali u Dom kulture. Rekli su koreografu o čemu se radi pa je on izašao. I njega je dočekalo isto nezgodno pitanje ali on je već bio spreman i samo je odmahnuo rukom – ‘tamo, tamo’, pokazujući prema Luštici. Ne znam šta je to značilo, ali čudna se šahistkinja okrenula i otišla.

U petom kolu čudna je šahistkinja remizirala sa indijskim šahistom, a u šestom izgubila od velemajstora Abramovića. Izgledalo je da sada sve ide normalnim tokom. Upravo je tada skoro došlo do katastrofe,
Naš velemajstor koji vrlo rijetko gubi partije, gubi u šestom kolu po četvrti put na turniru. To je bio tek početak čudnih događaja u šestom kolu.
U partiji dvojice naših šahista, koji su igrali za susjednim stolom, internacionalnog majstora (bijeli) i velemajstora (crni) partija se odužila. Tempo igre je 90 minuta za 40 poteza, pa još 30 minuta do kraja partije uz dodatak od 30 sekundi po potezu.
Posle 68 poteza crnog nastala je sledeća pozicija

Crni je upravo odigrao potez i pritisnuo sat. Nažalost, na satu mu se pojavila crna zastavica koja bi trebala da označava da mu je isteklo vrijeme. Ipak ta zastavica nije titrala kao što je uvijek situacija kad istekne vrijeme. Uz to na satu mu je dodano 30 sekundi dodatnog vremena. Bijeli je pozvao sudiju i reklamirao pobjedu jer je prema njegovom mišljenju protivniku isteklo vrijeme  (na ovom Merex satu se ne pojavljuje znak -0,00 već samo crna zastavica i 0,00). U ovom slučaju pojavila se crna zastavica i 3o sekundi dodanog vremena! Nekoliko igrača među njima i velemajstor i njegova supruga bili su prisutni kod ovog neobičnog događaja. Dakle istovremeno se pojavila zastavica i 30 sekundi bonifikacije (da li je pala ili se pojavila o tome se takođe posle raspravljalo, jer je crna zastavica bila „zamrznuta“ a nije titrala, kao što uvijek titra kada padne). Pored toga igraču koji je reklamirao protivnički pad zastavice vrijeme je išlo, a to se ne dešava kod „uobičajenog“ pada zastavice. Nažalost, niko nije fotografisao ovaj sat, ali tu su bili prisutni svjedoci.
Uzevši sve u obzir, sudija je provjerio sat, da li je ispravan i dok je provjeravao, crna je zastavica nestala, a ostalo samo 30 sekundi protivničkom igraču. Sudija je pokušao da vidi da li se radi o nekoj tehničkoj grešci ili programskoj, ali nikako nije uspio ni na jednom satu na kojem je pokušavao da postigne da padne zastavica i da se doda vrijeme. Zato je odlučio da se partija nastavi i u 70 potezu bijeli griješi, previđa jednog pješaka i posle 114 poteza partija je završena trostrukim ponavljem pozicije, dakle remijem. Ipak bijeli je bio nezadovoljan, nije potpisao formular i uložio Turnirskom odboru pismenu žalbu smatrajući da je trebalo da mu se usvoji reklamacija zbog pada zastavice protivnika u 68 potezu.
Svi igrači na turniru su raspravljali o nastaloj situaciji i niko nije mogao da zaključi šta je ispravno i da li postoji ispravno rješenje. Ja sam isto veče konsultovao nekoliko međunarodnih sudija (iz Srbije i Hrvatske) koji su mi rekli da bi postupili isto kao i sudija Veselin Balšić, i rekli da se partija nastavi.
Situacija na samom turniru je počela da se komplikuje. Igrači su se podijelili u grupe. Jedna je smatrala da je crni odigrao u djeliću sekunde (deseti, stoti ili hiljaditi) kada mu je isticalo vrijeme i kad je zastavica počela da pada. Tako se desila istovremeno pojava crne zastavice i dodatka vremena. Druga, manja grupa, bila je sigurna da se radi o paranormalnom fenomenu  vezanom za čudnu šahistkinju. Trebalo je da Turnirski odbor donese pravednu odluku zbog koje će svakako neko biti nezadovoljan.
Čudni događaji se nastavljaju…

(uskoro 5. nastavak)

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.