Noć magnetizma


Piše: Vlastimil Hort

U aprilu 1968. imao sam priliku da posjetim Monako po prvi put u životu. Turnir se igrao usred Monte Carla, u to vrijeme već jedne od najpoznatijih lokacija za evropski jet set. Navikao na štedljivost čehoslovačkog socijalizma skoro nisam mogao da vjerujem svojim očima kada sam vidio sav taj luksuz.

U šestom kolu sam morao da igram protiv Larsena. Moj protivnik je bio u velikoj formi. Posle pet sati igra došlo je vrijeme da se partija prekine i kovertira potez. Jako samouvjeren i za manje od tri minute Larsen je sudiji dao kovertu sa svojim potezom. Imao sam pješaka manje i nisam imao apetit za večerom, već sam više želio da partiju analiziram odmah na mom malom magnetnom šahu.

Koji je potez moj protivnik kovertirao? On je ustvari imao samo dvije mogućnosti, 44.e4-e5 ili 44.f4-f5. Čak i posle analize više sati, nisam bio siguran koji je potez bio jači. Na kraju sam bio previše umoran da bih nastavio. Trebalo mi je malo prijatnog kupanja, kako bih se opustio. Napunio sam kadu toplom vodom i ušao u bijelu pjenu, sa šahovskom tablom u jednoj ruci, i loncem vrućeg čaja u drugoj.

“Gdje sam, koliko je sati?”. Ovo sam prvo pomislio kada sam se probudio u ledenoj hladnoj vodi ujutro. Figure magnetskog šaha su plutale oko mene, šahovska tabla je već bila potonula na dno kade, a ostaci keramičkog čajnika su bili rasprešeni na podu kupatila.

“Hajde, Vlasti, izlazi iz vode i kreni na posao!” iznenada sam shvatio da moram da igram prekinutu partiju, a još nisam znao da li je bolji potez u partiji protiv Larsena 44.e4-e5 ili 44.f4-f5. Tačno u osam sati zazvonio mi je telefon. Ko mi je poremetio koncentraciju? Odgovor će biti dan u sledećoj anegdoti…

Kada je teleronski razgovor završen, morao sam da požurim. Zgrabio sam moju magnetnu tablu i potrčao na doručak.

Imao sam sreće! Bent Larsen je zapisao slabiji potez i moja “analiza u kadi” mi je pomogla da spasim partiju.

Šta se dogodilo sa magnetnim šahovskim tablama? One su jeftine, jednostavne za upotrebu i ne trebaju baterije!

https://en.chessbase.com/post/vlastimil-hort-don-t-worry-be-happy

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.